BLACK WEEK! 10% PÅ NESTEN ALT!
Kjøp nå, betal om 60 dager!

Hyperion Mustang 25e

Hyperion Mustang 25e

Hyperion settene har blitt meget gode og komplette med bra hardware. Byggeveiledningen er enkel og forståelig, og Elefun har sendt med en meget innholdsrik tilbehørspakke. Og som en fullsize warbirdentusiast så var det en meget interessant pakke å teste.

Skrevet av ALF WILHELM HANSEN - 01.11.2024 14:46:31

Innledning

Da esken kom var jeg ikke engang klar over at settet var i glassfiber og at det så bra ut. Skalalinjer og nagler gjør jo litt på utseendet selv om dette er en semiskalamodell. Men det ble fort klart at den ville se bra ut!


Bilde: Kitèt ut av esken, også med motorbukk for glowmotor



Som vanlig deler Hyperion inn monteringsveiledningen i nummererte områder og jeg følger de slavisk slik at det er enkelt for andre som vil se og følge byggingen som har samme sett.



BILDE: En skikkelig utstyrspakke fra Elefun



Ett helt komplett kit levert av Elefun. God hardware rund baut og utstyrt med Spektrum mottaker.


1. Aileron

Vingene legges opp ned og filmen kuttes ut av servo og hjulbrønnene. Cutter fugerer bra, men jeg bruker ofte loddebolten med tynn spiss for å "kutte" filmen rent og pent. Deretter limes balanseroret inn med tre CA hengsler. CA hengsler fungerer utmerket, bare husk å ikke søle med den, det blir stygt og setter seg fast overalt.


BILDE: Filmen er fjernet fra servo og hjulbrønn.

2. Aileron Servo

Servoen skal ligge skjult og skrudd fast i servoluken. Servoluken lokaliseres og to treknotter limes fast i luken med en slik bredde at du får skrudd fast servoen i åpningen. Pass dessuten å plasser knottene slik at luken er mulig å få på plass ned i åpningen og også slik at servohornet kommer opp av det utfreste sporet. Med Waypoint 92 servoene ble det akkurat 1 mm for bredt, men jeg skar bare litt i selve vingen for at den enkelt kunne smette på plass.

Treklossene limes fast med epoxy og jeg for-borrer fra toppen slik at servoen er klar til å skrues ned i hullene. Dessuten forsterker jeg hullene med tynn CA.


BILDE: Litt utfreste kanter for at servoen skal skli lett ned

3. Aileron Linkage

Den ferdigbøye pianotråden trees inn i servohornet og rorhornet skrus fast i balanseroret. Deretter skrur jeg fast ez-låsen i rorhornet og bruker Locktite for å tilpasse lengden på linken.


BILDE: Lokket på plass og kun rorhorn som skal skrus fast i balanseroret



Til slutt limes servocoveret i plast over linkingen for å skjule mesteparten.


4. Wheel Well

Wheel well trimmes med cutter og saks og lime fast til vingen med epoxy


5. Retract

Det følger med retract i metall og som ser bra ut. Jeg satt de ned i åpningen og borer 1,5mm hull for skruene. Jeg setter på linkfestet og pianotråden. Trer så hele retracten på plass med pianotråden først slik at jeg får tak i den i enden av vingen. Dette er litt plundrete, men fungerer bra med litt tålmodighet.


BILDE: Retract prøves på plass før plastdekslene limes på plass



Så skrur jeg retract fast og sjekker at bevegelsen er fri og med lite friksjon for retractservoen
Retractservoer har ingen mulighet for endepunktjustering så alt dette må justeres mekanisk. Det viktigste da er at man ikke setter servoen i en stilling som den står og jobber, da brenner man garantert BEC utgangen på kontrolleren. Derfor kan det være en ide å bruke ett vanlig 4,8V batteri rett i mottakeren inntil man har justert seg ferdig og vet at ingenting binder servoen slik at man brenner den. Det er en liten jobb med retract, men for egen del så er det ikke mulig å fly en Mustang med styltene nede. En skam!


BILDE: Retract ferdig uten plastdeksel i hjulbrønnen

6. Main Wheel

Manualen foreslår å sette på hjul og pynt, men dette avventer jeg til modellen er ferdig slik at den er lettere å jobbe med uten å ødelegge noe.

Når du skal montere det er det to plastdekseler som limes mot hverandre på retractleggen og hjulet settes på hjulakselen med stopp skrue og Locktite utenpå.


BILDE: Her er plastdekselet på plass og limt på innsiden mot plastdeksel

7. Main Wing

Foregående punkter gjentas selvfølgelig på den andre halvdelen av vingen før man er klar til limes sammen vingen. I settet ligger den en wingjoiner som skal slides inn i hver vingehalvdel og automatisk gir deg riktig vinkel på vingen. Vingen limes med epoxy og jeg taper den godt i strekk slik at limfugen får kontakt hele veien.


BILDE: Vingene skjøtes med wingjoiner og limes med epoxy

8. Landing Gear Servo

Plywoodplaten på 43x37x3 mm limes ned i åpningen med epoxy og servoen skrues fast. Servohornet bores opp for ez-fester og linkene tilpasses til retractservoen.


BILDE: Retractservo på plass med linking

9. Stabilizer / Vertical Fin

Modellen ble montert samtidig med nybygging av kjellerstue og staben ble montert en sen nattetime, med en liten tabbe. Staben ble limt inn opp-ned?. Synes ikke så mye om man ikke vet det, men kjedelig uansett. Den ble målt ut og testet riktig vei, men i en eim av CA så var det altså gjort.


BILDE: Filmen fjernet og tape lagt på for å ikke grise med epoxy



Først må høyderoret stikkes inn i åpningen og deretter staben. Merk av på filmen og kutt bort filmen der du skal lime. Så limes staben fast med epoxy og selve høyderoret med CA hengsler.




Først må høyderoret stikkes inn i åpningen og deretter staben. Merk av på filmen og kutt bort filmen der du skal lime. Så limes staben fast med epoxy og selve høyderoret med CA hengsler.


BILDE: Høyderoret allerede inne i slotten og staben på vei inn



Så tilpasses halehjulet og braketten limes fast i kroppen bak. Tre på alt på halehjulsbraketten og bøy deretter 90 grader på pianotråden slik at den passer inn i sideroret hvor du må forborre. Halehjulsbraketten trykkes inn i sideroret før du limer sideroret på plass med CA hengslene.


BILDE: Her er stab, ror og halehjul installert

10. Radio Equipment

Det er god plass i kroppen og servoene skrues i fra undersiden. God plass til både servoer og justeringer i etterkant om nødvendig


BILDE: Sett undenifra med plassering av Spektrum mottaker og Waypoint metallgirservoer til høyde og sideror

11. Linkage

Linkene til høyde- og sideror tres på plass og tilpasses til servoene. Det er ferdige spor i kroppen bak slik at de passer perfekt ut og treffer rorhornet son skrus fast i roret. Z-bend i rorhornet og ez-connector i servohornet.




BILDE: Ferdige føringer i kroppen som skjuler det meste

12. Motor Mount

Det er to valg på denne, enten glow eller elektromotor. Min ble i 2007 selvfølgelig montert med elektro.


BILDE: Glowmotorbukk til venstre og elkit på høyre side, tank følger også med



Mustangen er tilpasset Hyperion Z30 serien og det er bare å skru motorbukken fast rett i glassfiberkroppen.


BILDE: Motorbukken skrudd fast og motoren er klar for bakmontering



Motoren skrus deretter fast med medfølgende Hyperion utstyr. Husk Locktite!


BILDE: Her er alt på plass, på tide med cowling !

13. Engine MountBeskrivelse for glow versjon (Not applicable)




14. Cowling

Battericover er helt klart og kan bare settes rett på plass. Coverlås er ferdig innlimt og klart.


BILDE: Smart og stor luke med bra tilgjengelighet til batteribrettet

BILDE: Batteri og ESC på plass i luken. God plass til å få batteriet inn og ut



Cowlingen monteres med 2,3x8 mm skruer rett i glassfiberkroppen. Jeg forborer for å ikke ødelegge når jeg skrur fast. Det er ingen hold bak dette annet enn glassfiber og det burde det vært da små vibrasjoner er nok til å ødelegge holdet.


BILDE: Den støpte kroppen har innsnevret kropp der cowlingen skal på slik at den ligger flush med kroppen, nice!

BILDE: Mine assosiasjoner går til lange deilige stikkflammer og en maling av herlig motorlyd

15. Canopy

Canopy er ferdig kuttet og må forbores med 1,5 mm bor før den skrues fast.


BILDE: Kun å sette nedpå innfelt spor i kropp og skrus fast

16. Main Wing

"Oljekjøler " inntaket under vingen er løst og to 4 mm plastskruer holder denne på plass mot vingen og inn i kroppen. Islagsmuttere er allerede på plass og det passer perfekt. I mine islagsmuttere var det noe rester fra lakk og jeg brukte derfor en metallskrue for å kjøre gjennom gjengene en full gang.

Ved montering av vingen fikk jeg en liten overraskelse, pinnen som styres inn i kroppen foran var rett og slett for lav og laget en glippe mellom vinge og fairing i kroppen. Jeg hadde to alternativer. Lime på en liten 3 mm kloss på vingestyrepinnen eller endre hullet i kroppen. Jeg valgte å lime på vingen og etter 30 minutter tørking var tilpassingen perfekt. Det manglet ca 2 mm for å gjøre skjøten tight og pen. Elefun har sjekket endel sett for å se om dette var standard, men det har det ikke vært og har nok vært en glipp på mitt sett


BILDE: Her ser dere min glipe. Dette skal ikke være på nye sett

17. Control Throws

Det er anbefalt med 60% dual rate på alle ror og balanserorsutslag på 12 mm opp/ned, høyderorsutslag på 18 mm og siderorsutslag på 25 mm


18. CG

CG skal ligge på 100 mm fra forkant av ving og dette justeres meget enkelt med å justere batteriet på batteriplaten som er lett tilgjengelig under battericoveret. Maks bakre CG er 112 mm. Husk at dette er en warbird med høyere vingebelastning og avgang med en slik maskin baktung er ofte katastrofalt.


BILDE: Nesten klart, bare dekaler igjen for siste finish



Strømmålinger og veing av totalvekt 1605 g med 3S3300
Statisk målinger på hobbyrommet viste peak opptil 50A på denne konfigurasjone


Testflygning og konkluusjon




BILDE: For mange warbirdsfrelste så er dette det ultimate synet



Det skulle gå votter og vinter for å skaffe bra vær, fotograf og fri på dagtid til dette. Men det gikk til slutt og Håvard var på besøke for å teste sin nye modell og jeg min nye Mustang. Fotballsletta i Lier var forholdsvis bra, men til retract og ganske små hjul var det nok i røffeste laget. Det var rolig vindforhold da vi kom, men det var ikke mange minuttene før det blåse surt og friskt nordadrag, men skal man fly så skal man fly.

Utslag og retninger på disse ble sjekket og avsted bar det. Mye høyderor for å ikke tippe fremover i kengurubanen og den var i lufta på meget kort bane.


BILDE: På bakken før første jomfrutur



Den klatrer med autoritet og det var power i massevis. Ett par knepp av trimming så var det bare å ratte rundt. Lange raske lowpass er en fryd å se på og modellen er flott i lufta. Modellen hadde vært med på statisk utstilling på Ekebergmessen og siden stått hos Håvard så derfor var ikke retract ferdig justert. Derfor ble disse låst i ned posisjon og fløyet med nede første dag.


BILDE:



Den er lettflydd og snill samt meget manøvrerbar. Ingen 3D maskin, men med gassen av i god høyde og fulle utslag på høyderor så var det pen mushing med litt vingevagling. Fullt kontrollerbar og fløy ut av stall med litt gass.

Lowpass med opptrekk ga lange vertikale flygninger og store looper flys lett.


BILDE: DIGG !!!



Hastigheten ble roet ned og ett par overflyginger av stripa ble tatt i rolig hastighet. Fullt kontrollerbar og ingen tendenser til stall. Så var det landingsrunder og den flyter utrolig godt, hold hastigheten til finalen og trekk rolig av før man rolig flarer den med høy nese og setter den. Selv med pene touchdown var det en blanding av nose-over og utrullinger. Men det problemet skyldes nok ikke flyet, men valg av pløgsle?..(dvs der bonden har pløyd)


BILDE: Pen flare...



Har etter min første runde fått 7 lange flyturer og en del av disse med Eagletree Micrologger om bord. Grei for å se hva maks strømtrekk er samt som "tankmåler" med LCD display.

Bør være ett must for alle elektroflygere. Du finner den hos Elefun under ETS hvis du søker

Min modell har blitt flydd med 10x10 APC e-propell, noe jeg synes passer perfekt. Gir en behagelig fart ved lite throttle og gir god speed på full gass. Ønsker man det enda roligere kan mindre pitch gi deg det.


KONKLUSJON

Modellen er rask å montere, gir masse flyopplevelse og har til nå ingen kjente slemme tendenser som ofte warbirds kan ha. Alt i alt en lekker modell som ofte kommer med på stripa i kombinasjon med mine 3D fly. Den har etterhvert fått ganske mange runder og gir meg alt jeg kan forvente. Den er også testet med 4SA123 pakker som også fungerer utmerket. Litt tyngre, men fortsatt ingen slemme tendenser. 15 min oppladning p stripa er jo kjekt.....

Pluss
- Mustang er og blir en rå warbird
- Lekkert fargeskjema med glassfiber skalakropp
- Alt med inkludert retract som er ett must på warbirds
- Snille flyegenskaper samtidig som den gir opplevelser på høy hastighet

Minus
- Glippe mellom vinge og kropp
- Ikke forsterking inni glassfiberkroppen der cowling skrus fast
- Alltid litt knot med montering av retractservo og utslag på 180 grader, men det er ett must på slike fly!


" />
BILDE: En fornøyd "guttunge"

Se artikkel om
Multiplex Mentor Trainer
Click! Indoor
Relaterte produkter