Emeter II gjennomgang

Emeter II gjennomgang

Når Hyperions e-meter 1 (Em1) kom for noen år siden fikk elektrofolket tilgang til et måle og analyse instrument med mange hendige funksjoner. Nå har oppfølgeren, e-meter versjon 2 (Em2) kommet. Flere nye funksjoner er lagt til.

Skrevet av knutJ - 01.11.2024 14:47:27

Innledning

Em2 har fått større intern batterikapasitet (750 maH NiMh) og innebygd lader som kun trenger en enkel 12 volt DC kilde (følger ikke med).
I skrivende stund var det firmware 2.09, manualversjon 2.09 og Em2 PC suite versjon 2.1.3345.28357 (!!!) som var høyest tilgjengelige versjoner.
La oss gjøre en tur basert på disse versjonene, med et ferdig oppladet Em2.



Nyttig funksjon som Em2 er alene om

En unik egenskap ved Hyperions E meter er direkte utregning av virkningsgrad (eff) og thrust i motoroppsett for elektrofly. Utregningen er basert på RPM måling. Det sies at denne type utregning har som standard å måle ved null airspeed. Em2 regner derfor ut thrust og eff data kun i Bench-test mode (les om testmodes senere) og det får vi godta selv om det oppfattes som en begrensning.
Nødvendige propelldata baserer seg på praktiske tester utført av Hyperions test crew. Ferdige data blir fortløpende lagt ut på Hyperions supportsider. Slike data lagres i en tekstfil som legges inn på et minnekort (se senere).



BILDE:

BILDE:

Ny smart funksjon i E2

Vi starter turen med å kikke nærmere på en smart funksjon som de fleste vil ha god bruk for. Em2 har nemlig en lett tilgjengelig testrutine for servoer og oppsett av disse. Et styrehjul gir mulighet til å bevege en tilkoplet servo uten bruk av radioen. Dette er veldig anvendelig ved behov for å sjekke ut at alt går smooth og uten bindinger av noe slag.


BILDE:



Servoene våre styres som kjent av pulser / pulsbredde. Minste pulsbredde kan være omlag 1 ms ( ett tusendels sek), gjerne definert som 0 % og omlag 2 ms tilsvarende definert som 100 % servovandring. For de fleste servoer betyr dette 60 grader servobevegelse. 50 % (30 grader) utgjør følgelig 1,5 ms. Ulike radioprodusenter kan ha sine egne standarder uten at dette i praksis får nevneverdige konsekvenser. Em2 bruker prefikset mikrosekunder, altså 1000uSek, 1500 uSek og 2000 uSek for 0 %, 50% og 100% .

I Em2 kan man definere start og stopp innenfor marginene
898 uSek til 2130 uSek

Man kan kjøre enkelt-test eller en kontinuerlig test. Det er fint til test av bl.a. servo-gir.

Em2 tilbyr også programmering av Atlas/Hyperion ESC?er og Atlas/Hyperion servoer.




Servo/motor/ESC test funksjonene

Muligheten til å lage egne testprofiler med ukompliserte parametre til tester man ønsker utført er genial. Testprofilen er en tekstfil som kan skrives, enten direkte i Em2 eller i et tekstprogram (for eksempel notisblokk i Windows) på PC. Slike filer, merket enten som servotest eller motortest filer lagres på minnekortet. (Minnekortet omtales litt senere). Man kan skreddersy så mange profiler man måtte ønske og har derved mulighet til å bygge opp et nyttig bibliotek for ulike formål. Em2 har separate kontakter for tilkopling av servo og eksternt batteri for servodrift.


BILDE:

Hvem har glede av EM 2?

Jeg tror nok de fleste som driver med RC elektro vil ha nytte av Em2, men til helt basic måling av spenning og cirka strømtrekk er kanskje andre og billigere løsninger godt nok.
Det er som måle og analyseverktøy at Em2 har sin styrke. Sammen med RDU (RemoteDataUnit) er Em2 et avansert måle / analysesystem i riktig klasse for de som vil noe mer.



BILDE:



Analyseinstrumenter flest har nok en viss læreterskel, men med genuint behov og litt motivasjon betyr læreterskelen lite fra eller til hvis resultatet blir pålitelig. For deg som liker å teste ulike løsninger og utstyrsvalg, og heller ikke er redd for litt læreterskel, er Em2 et hendig alternativ og et godt valg fra øverste hylle i dagens marked.
Har man behov for en ombordlogger er RDU et god og lett verktøy.
Etter turen kan RDU koples til Em2 som lagrer data på minnekortet. Lagrede data kan leses direkte ut i displayet uten behov for PC på flyplassen. Vel hjemme kan data lastes til PC for videre analyser og resultater lagres på disken og gjerne skrives ut for arkivering.

Uten RDU tilkoplet kan Em2 bare måle RPM. Som enkel optisk turteller er den grei nok, men husk at den er følsom for lysnettbasert belysning.
Alle andre måleoppgaver krever RDU. I tillegg til intern volt- og strømtrekkmåler kan RDU tilkoples RPM måler basert på fasedetektering i børsteløse motoroppsett. Den har en innebygd høyde- og temperatursensor, og ytterligere 2 temperatursensorer kan koples til. Dette dekker de fleste behov.

Måleoppgavene deles inn i to rutiner (modes): RDU som frittstående datalogger (In-Action mode) eller tilkoplet Em2 med kabel (Bench-Test mode). I Bench-test mode kan man velge å logge data direkte til minnekortet, og ved In-Action mode overføres målte data til minnekortet når sesjonen er ferdig via Em2 og en kabel. I begge moder lagres måledata i en fil med egen identitet som er lett å finne igjen. Den kan studeres direkte i Em2 eller den kan brukes på PC med installert software via en standard minnekortleser (må kjøpes i tillegg) og arkiveres på harddisken.

Em2 kan altså ikke måle spenning og strøm uten tilkopling av RDU. Jeg savner muligheten til å kunne måle spenning direkte med Em2 uten å måtte kople til RDU. Em1 hadde det på samme måte med tilkopling av shunt kabel.
Em2 kunne blitt helt rått med spenningsavlesning direkte fra balanseringskontakter ? hva med spenningsavlesning for 12 lipoceller i samme skjermbilde ? En vinnerfunksjon på flyfeltet spør man meg.

RDU er som nevnt ovenfor en data logger som kan operere i frittstående modus for eksempel i en modell, og oppgavene den skal gjøre kan fastsettes (set up RDU) fra Em2. RDU kan for øvrig også settes opp via PC og data utleses direkte fra RDU til PC via en seriell til USB overgang uavhengig av Em2.



SD minnekort

Em2 og RDU snakker sammen via en seriell kabel. Det spesielle ved Em2 er at data fra RDU lastes over på et standard SD minnekort i Em2. Et SD kort på 4 Gbyte koster ikke all verden (må kjøpes i tillegg) og man har derfor et meget fleksibelt og stort datalager. Em2 organiserer data på minnekortet etter en fastlagt katalogstruktur med egne mapper for bl.a. firmware og hjelp. Em2 finner selv aktuell mappe for de ulike filer så strukturen er transparent for bruker. Em2 har hjelp tilgjengelig i displayet under alle operasjoner.
Loggdata på minnekortet kan vises på hoved-enhetens store grafiske display eller overføres til PC for mer inngående analyser via en standard minnekortleser eller direkte fra RDU til PC via et USB>serial og Hyperionkabel (må kjøpes i tillegg). Slike analyser og utskrifter gjøres hendig fra en PC software (Em2 PC suite ? free download) som fungerer bra. Bruk av minnekort er definitivt meget gjennomtenkt. Løsningen er smart og fleksibel framfor et alternativt begrenset internminne i Em2.



BILDE:

Eksempel fra en loggfil

Det kan nå være på sin plass å vise en graf og deretter tabelldata fra en loggfil vist på displayet i Em2 og varianten fra PC Suite. Tidsaksen er ikke valgbar, men Y på venstre side og høyre side kan velges fritt blant de loggede data. Fig. 6 er et eksempel på forholdet mellom RPM og Ampere i en benktest av indoor oppsett.


BILDE:



EM2 kan også vise detaljer og sammendrag av i tallform fra loggfilen:


BILDE:

Firmwareoppdateringer

Lettvint og sikker oppdatering av firmware for både Em2 og RDU er viktig. Prosedyren er uhyre enkel. Oppdaterte filer lastes ned fra Hyperions support sider til PC for deretter å overføres til minnekortet. Kortet settes inn i Em2 og man velger set up fra menyen. Resten av prosessen er automatisert. En ganske elegant og fleksibel løsning som fungerer fremragende i praksis!


Manual og annet lesestoff

To godt utarbeidet manualer, ?Emeter v2 Quick Guide? og ?Extended User manual? begge med versjonsnr., kan lastes ned fra Hyperions supportsider. Hvis man ikke har anskaffet Em2 men ønsker å sette seg inn i mulighetene er særlig ?Extended User manual v x.xx ? nyttig lesning. Pakken med Em2 inneholder ?Emeter v2 Quick Guide v x.xx?.
Man har nok mer utbytte av å studere manualene framfor en langtekkelig og trettende funksjonsgjennomgang i denne artikkelen. Vi har bl.a. ikke sett på den nyttige StopWatches funksjon for å spare litt plass.
Det er også flere review på de store fora som man kan studere.



Hyperion support

Besøk gjerne http://media.hyperion.hk/dn/Em2/ for oppdatert informasjon og annen support som for eksempel manualer og firmware.


Konklusjon

Pluss:
-Em2 er uten tvil et meget nyttig analyseverktøy mange vil ha nytte av.
-Em2 har et lett tilgjengelig og godt hjelpsystem i displayet.
-Em2 dekker alle viktige parametre i RC sammenheng.
-Em2 kan regne ut thrust / eff basert på RPM og det er det meg bekjent ingen andre analysesystemer som gjør.
-Em2 viser nøyaktige målinger så langt jeg kan finne ut, målt mot sammenliknbare referanser.
-Em2 har et stort grafisk display som fungerer utmerket.
-Mulighet for å sjekke gjenværende kapasitet på internt batteri.
-Valgfri bakgrunnsbelysning er et stort pluss.

Minus:
-Em2 er et system med mange detaljer og læreterskelen er ikke direkte lav for å si det slik.
-PC suiten laster ikke inn data fra thrust / eff målingene og det er en klar mangel som antakelig blir rettet senere. Litt uferdig.
-Systemet har en rekke tilkoplingsmuligheter, og med unntak av strømledningene inn/ut av RDU, er de andre ledningene av en kvalitet som kanskje ikke når helt opp ved mye og hektisk bruk.

Takk til Elefun som har tatt inn Em2 med tilhørende utstyr som derved er lett tilgjengelig også for norske brukere.

12.mars 2009
Per A. Klepaker



Se artikkel om
Fromeco Iron Corps Test
Sikkerhetsinstrukser for Lithium Ion/Polymer